Wat is een nameserver? Print

• 7

Nameserver – Het internet is opgebouwd uit miljoenen computers verspreid over de hele wereld. Het leven zou veel makkelijker zijn als deze computers al zouden weten wat je precies bedoeld als je op een link klikt op een website of een webadres invoert. Wegens de technische aard van het internet, zal een perfecte wereld zo niet bestaan, een deel van de drukke werkzaamheden wordt overgelaten aan u, de gebruiker.

Telkens wanneer u een webadres intypt in uw internet browser, zoals http://www.interhostsolutions.be, heeft uw computer geen idee met welke server verbinding te maken. Er zijn miljoenen servers, maar waar moet het heen? Hoe u daar te krijgen? De oplossing voor dit probleem is de real-world-equivalent van een telefoonboek. Wanneer we u een naam gegeven, kunt u zoeken in een telefoonboek en het bijhorende telefoonnummer vinden, en in veel gevallen hun huisadres ook. De vermelding in het telefoonboek en het concept van een nameserver zijn synoniem. De nameserver heeft de taak om een gebruiker (of in dit geval, de computer) te verwijzen  naar de bestemming waar de website kan worden gevonden. Als iemand verhuist of zijn of haar telefoonnummer veranderd, moet de vermelding in het telefoonboek worden bijgewerkt.

Dus wat doet een nameserver?

De nameserver fungeert als schakel tussen de computer van de gebruiker en de externe bestemming in dat zij de computer vertelt waar het naar toe dient gaan. Jouw taak bij het opzetten van een website, is de juiste informatie te geven in het telefoonboek/nameserver.  Bij InterHost Solutions geven we u de mogelijkheid om uw domeinnaam te configureren via twee nameservers. Nadat u een update doorvoert in de nameservers / dns-records, kan het tot 4 uur duren vooralleer de wijzigingen zichtbaar zullen zijn. Zodra de updates zijn doorgevoerd, zal uw computer beter weten waar u terecht kan voor uw website, ervan uitgaande dat de nameserver goed is geconfigureerd. Dat is meestal iets waar u zich geen zorgen over hoeft te maken, en waarbij wij in staat zijn u te assisteren.